Ama "Pes" demezsiniz. Çünkü bazı şeyler artık kanıksanır hale gelmiştir.
Önemli olan "pes" dememek değil, "pes" etmemektir.
Değirmendere'nin mahalle ve sokaklarında Belediye Meclis kararıyla bir takım değişikliklere gidilmiş.
Olabilir ama, her şeyin bir olurunun olduğunu da unutmamak gerekir.
Muhtarların mahallelerinde değişen adlar ve numaralarla alakalı bilgilendirilmemesini normal karşılayabilir misiniz?
Eğer anormal karşılıyorsanız, o zaman size sormaz lar mı "Niçin normalleşmiyorsunuz?" diye.
Bize haber önce Atatürk'ün adını değiştirdiler şeklinde geldi.
Atatürk Caddesi yerine Başkomutan Caddesi demişler.
İkisini de aynı şey olarak niteleyebilirsiniz, ama Atatürk neticede kulağa ve gönle daha hoş geliyor.
Ve biz bu işte kesinlikle art niyet aramadık, çünkü olmadığını biliyoruz.
Lakin, olayın geliş şekline baktığınızda farklı düşüncelere sevk olanlar da o vehimlerinde haksız sayılmazlar.
Değirmendere'de iki mahallenin büyük caddesinin adı "Atatürk" Yani, bu adres aramalarda bir sorun olabilir düşüncesiyle birinin adı aynı güzergahta olmaları münasebetiyle Başkomutan olarak değiştirilmiş.
Bunda bir beis yok. Çünkü art niyet yok.
Normal bir prosedür uygulanmış ki, vatandaş adres ararken de, sorarken de rahat etsin diye.
Ancak Değirmendere Belediyesi'nin eski hizmet binasının bulunduğu bir cadde var. Buranın adı daha önce "Halide Edip Adıvar" Caddesi'ydi, yeni adı "Reşat Nuri" olarak değiştirilmiş.
İşte burada biraz durun ve düşünün. Reşat Nuri'nin adını bir caddeye verebilirsiniz. Bundan da büyük keyif duyarım.
Türk edebiyatının eşsiz temsilcilerinden biri olarak Reşat Nuri bunu hak etmiştir diye de düşünür ve isterim.
Ancak neden Halide Edip Adıvar'ın ismi silinir de, yerine Reşat Nuri yazılır işte bunu anlamak mümkün değil.
Değirmendere'de bir sürü caddelere ve sokaklara yeni isimler verildi.
Mesela; bizim sokağın adı "Burcu Sokak" Hemen yanında "Orkide" Sokağı var.
Eğer Reşat Nuri'nin adı verilecekse, bu sokaklardan birine verilir ve o da gönlümüzde fiziksel olarak da güzel bir yerde ölümsüzleştirilebilirdi.
Bütün değişen cadde ve sokakların isimlerini ileriki günlerde zaten daha geniş olarak yayınlayacağız.
Ancak burada ben Halide Edip Adıvar'a haksızlık yapıldığını düşünüyorum.
Niçin Halide Edip Adıvar gibi kahraman bir kadının bir Türk kadınının, bir Türk aydınının ismi daha önce verildiği bir sokaktan değiştirilsin.
Bunu anlamak mümkün değil. Ben anlayabilmiş değilim.
Peki Belediye Meclisi'nde iktidar partisi meclis üyelerinin sesinin çıkmadığını düşünelim veya teklif onlardan geldiyse, itiraz etmediklerini de düşünelim.
Ya muhalefet partisinin meclis üyeleri, onlar ne iş yaparlar? Niçin böyle bir oylamada sesleri çıkmaz ve itiraz etmezler?
Bunu anlamak mümkün mü?
Değirmendere'de ad değiştirilecektiyse, kala kala iş Halide Edip Adıvar'ın adına mı kaldı?
Bunu anlamış değilim. Zaten anlamakta mümkün değil.
İnsan ister istemez benim yıllar önce takip ettiğim ve "meclisten notlar" diye sürekli olarak yazdığım yazıları ve meclis toplantılarını özler hale geldim.
Evet şimdi biri çıksın, Halide Edip Adıvar'ın adını şunun için değiştirdik desin. Değirmendereliler de işin aslını ve özünü bir anlasın bakalım.
Buradan Değirmendereli muhtarlara da sanki bir haksızlık yapılmış gibi.
Mahalle muhtarlarının değişiklikleri vatandaşlardan öğrenmesi, son derece dramatik değil mi?
Bu nedenle muhtarlar dünkü aylık olağan toplantıda tepki gösterdiler ve bu tepkilerinde de son derece haklı olduklarını düşünüyorum.
Değirmendereli bayan muhtarlardan Yalı Mahallesi Muhtarı Nuran Zaim'in, Belediye Başkan Yardımcılarından sevgili Hasan Özer'le arasında geçen diyaloğu da hayretle karşıladım.
Hasan Özer son derece sakin, kibar ve beyefendi bir bürokrattır.
Burada aralarında neler konuştuklarını yazmanın bir manası yok. Ancak ben yine de Hasan Özer'in bir suçü lisan yaptığını düşünüyorum.
Buradan gelelim gençlere.
Gençliğim eyvah dedim, anlattıklarımı okuduktan sonra sizler de aynı şeyleri söyleyeceksiniz.
Değirmendere'yi yukarıda anlattığım konuyla ilgili gezdikten sonra, eve doğru yol alıyordum. Uğur Mumcu İlköğretim Okulu'na Emek Izgara'nın hemen yanından giden yolda önünde bir kız, bir erkek talebe görüyorum.
İkisi birden sigara içiyorlar. Gözlerim fal taşı gibi açılıyor, çünkü bunlar belli ki ilköğretim okulu talebeleri.
Ben sigara içmek ilköğretime kadar düştü mü diye kendi kendime mırıldanırken, onların önündeki başka bir çiftin de fosur fosur sigara içtiklerini görüyorum.
Acaba bunlar Uğur Mumcu İlköğretim Okulu'nda mı okuyor diye düşünüp, okulun etrafında bir tur atıyor ve acaba okula girecekler mi diye beklerken, dayanamayıp arabayla yanlarına gidiyor ve kız çocuğuna soruyorum "Sen hangi okulda okuyorsun?" diye. Ban "Donanma" diye cevap veriyor.
Belli ki Donanma İlköğretim Okulu'nda okuyor.
Yanındaki erkek çocuğunun üzerinde eşofman gibi bir şey olduğu için talebe mi değil mi anlayamıyorum.
Ona da soruyorum "Sen hangi okulda okuyorsun, kaç yaşındasın?" diye. "Ben okumuyorum" diyor ve 16 yaşında olduğunu söylüyor.
Delikanlıya nasıhat ediyorum. "Yazıktır, günahtır" diyorum, "Bunlar kötü alışkanlıklar, ileride daha kötü olanları da davet eder, gençliğinize yazık. Yapmayın böyle şeyler çocuklar" diyorum.
Desem ne olur, demesen ne olur. Gençliğin durumu bu.
Birbirlerine sarılmışlar. O yaşta bir flört başlamış belli. İkisinin elinde de birer sigara ve bu çocuklar "TALEBE"
Bu nasıl şey? Bu gençlik nereye doğru gidiyor?
Anneler, babalar çocuklarınıza sahip çıkın. İş onları sabah kaldırıp okula göndermekle bitmiyor.
Bak, küçücük çocuklar ellerinde sigarayla hiç utanmadan, sıkılmadan dolaşabiliyorlar.
Bu çocuklar nasıl bir gençliğin habercisi olacak?
Veya düşünün bu çocuklar, kendi alt sınıflarındaki daha minik çocuklara nasıl örnek olacak?
Bir gençlik, gözlerimizin önünde heba olup gitmesin.
Burada öğretmenlere ve idarecilere de büyük görevler düşüyor.
Bu çocuklar mutlaka takip edilmeli.
Okullarda ve okul çevrelerinde bu olumsuz alışkanlıkları sürdüren veya minicik çocukları kötü alışkanlıklara itenler, mutlaka tespit edilmeli.
Şu "MOBESE" denen sistem, ilçemizin sadece ana cadde ve sokaklarında tarfikle alakalı değil, okulların etrafına da yerleştirilerek çocuklar yakın takibe alınmalı.
Bu yazı Gündem bölümü’nde 03.03.2010 tarihinde yayınlandı
Bu yazıya ait yorumları RSS ile takip etmek için tıklayınız
Etiketler:
sokak,
değirmendere,
değişiklik,
Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.