Kullanılan dezenfektanlar ne kadar güvenilir?

[-]Normal[+]

Tüm dünyayı derinden etkileyen kabus H1N1 virüsü Türkiye'nin de korkusu oldu.

Okullar dezenfekte için tatil edilirken, pek çok işyeri, toplu taşıma araçları ve bunun gibi toplu kullanıma açık her yer dezenfekte edildi. Maskeler dağıtıldı. Gereken tüm önlemler alındı. Peki toplu alanlarda kullanılan dezenfektanlar ne derece etkili? Bu dezenfektanları seçerken nelere dikkat etmeli? Okullarda kimyasal öldürücü dezenfektan kullanılması doğru mu? El yıkamak ne kadar etkili? İşte dezenfektanlar hakkında bilmek istediğiniz her şey...

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri onaylı 254 adet dezenfektan olmasına rağmen bunlardan hiçbiri H1N1 virüsüne etkili değil.

Neticede bunlar kimyasal olduğu için riskli. Diyelim ki ruhsatlı ürün olsaydı uygulamadan bir süre sonra masa ve sandalye üstü durulanmalı. Normalde bu durum üründen ürüne de değişebiliyor. Bu tür dezenfeksiyonlarda ilaçlama kelimesi kullanılmamalı.

Milli Eğitim Bakanlığı, Belediyeler ve Valilikler Sağlık Bakanlığı'ndan doğru bilgi aldıktan sonra uygulamaya geçmeli. Kendi web sayfalarında okulları aydınlatmalı. Neticede H1N1'e onaylı dezenfektan yok, hijyen tedbirlerine odaklanmalı, bu her zaman gerekli.

Satış yapan firmalara kesin inanmak yerine ürünün MSDS (Emniyet Data Sheet)'ini  ve 'ürün etiket bilgileri' istenmeli. Ayrıca Sağlık Bakanlığı onaylı pest kontrol firmaları (ilaçlama  firmaları) ile çalışmalı. İl Sağlık Müdürlüğü'nden de bilgi alınmalı. Kullanım talimatlarına da uyulmalı.

El hijyeni en önemli konu. Temizlik yaparken normal temizlik malzemeleri kullanılabilir. Riskli, sık kullanılan noktalarda (kapı kolu, uzaktan kumandalar, telefon, masa vs.)  hypoklorit (çamaşır suyu) solüsyonu kullanılabilir. CDC (Amerika Enfeksiyon Hastalıkları Merkezi)'ye göre 1 ölçek çamaşır suyuna 9 ölçek su kullanılmalı. Durulanmadan önce bir süre beklenmeli. Çamaşır suyu solüsyonu diğer virüsler için de önerilmekte. (Mesela kemirgenlerin yaydığı hanta virüs) Genel temizlik rutin olarak yapılmalı. Belediyelerin akşam saatlerinde yollara yığılan çöp yığınlarına da çözüm bulması gerekmekte. Bu görüntüler çok sayıda ilçe belediyesinde göze çarpmakta. Tüm kesimler zararlı virüs taşıyan kemirgenlere karşı da önlem almalı. Kırık logar kapakları tamir edilmeli. Kemirgen kontrolü Sağlık Bakanlığı onaylı firmadan alınmalı. Alkol bazlı el antiseptiği önerilebilir. Bunların da Sağlık Bakanlığı onaylı olanları tercih edilmeli.

El yıkama gelişmiş ülkelerde virüslere karşı en fazla vurgu yapılan konu. Hatta Amerika'daki 'Sabun ve Deterjan Derneği' 20-26 Eylül 2009'da 'El Yıkama Haftası' düzenlenmiş. Ne yazık ki gelişmiş ülkelerden farklı olarak bizde kazanda su kaynatarak banyo yapan kesim çoğunlukta. İnsanların yaşam şartlarının iyileştirilmesi gerekmekte.

Ellerin her fırsatta yıkanması uygun. Yemek hazırlamaya başlamadan önce, yemek öncesi ve sigara içtikten sonra, tuvalet kullanım sonrası, hayvana dokunduktan sonra, ellerin kirli olduğu düşünüldüğünde, öksürme, hapşırma sonrasında.

Kimyasal ile dezenfekte yapanlar tyvek tulum ve özel  maske takmalı. Ev temizliği yapanlar tek kullanımlık eldiven kullanmalı ve sonrasında atmalı.

Hijyene dikkat etmenin yanında her gün koltuk altından ateş ölçülebilir.

 

Size sırılsıklam âşık mı?

Erkeklerin duygularını anlamak hiç kolay değil. Sonuca ulaşmak için bazı önemli ipuçlarına dikkat etmelisiniz. Aşağıdaki 10 maddeyi okuduktan sonra "İşte bu benim sevgilim" diyorsanız, sizi tüm kalbiyle sevdiğinden emin olabilirsiniz...

· Yorulmamanız için elinizdeki poşetleri taşımayı teklif eder.

· Tüm arkadaşlarının yanında size sarılıp "Bebeğim!" diye seslenir.

. İstemenize bile gerek kalmadan arabanızı yıkamacıya götürür veya eğer gerekirse bizzat kendisi yıkar.

· Soyadını sizin adınızın arkasına koyarak imalı espriler yapar.

· Ağladığınız zaman uzaklaşmak yerine sarılarak sizi sakinleştirmeye çalışır.

· Tuttuğu takımın maçı olduğu gün yaptığınız programa asla hayır demez.

· Mutfakta salata yaparken size yardım eder ve sonra bütün bulaşıkları kendi yıkar.

· Annenizle iyi anlaşır ve birlikte çocukluk fotoğraflarınıza bakarken, ileride çocuğunuzun kime benzeyeceğini tahmin etmeye çalışır.

· Telefonda sesinizin kötü geldiğini anladığı anda yola çıkıp moral vermeye gelir.

· Stresli geçen bir günün ardından yanına gittiğinizde rahatlayabilmeniz için size masaj yapar.

 

Serçe...

"Kim sevecek bu küçücük serçeyi?

Uzun yoldan gelmiş ve yorgun.

"Ben değil" dedi koca meşe, "Ben dallarımı onun yuvasıyla paylaşmayacağım ve yapraklarımın örtüsü onun üşümüş göğsünü ısıtmayacak."

Kim sevecek bu küçücük serçeyi, kim söyleyecek tatlı bir söz?

"Ben değil" dedi kuğu, "Saçma bir fikir bu diğer kuğular duysa gülüp alay eder be!"

Kalbi acıma hissiyle dolu, kim açlıktan ölen bu serçeyi besleyecek?

"Ben değil" dedi altın başak, "Yapabilseydim keşke ama olmaz! Büyümek ve gelişmek için güçlü olmalıyım."

Kim sevecek şu küçük serçeyi, kimse yazmayacak mı ona bir ağıt?

"Ben yazarım" dedi kara toprak, "Tüm benden olanlar bana geri döner, çamurdan yaratıldınız ve gene çamur olacaksınız sonunda."

 

Paul Simon

 

Aklımda kalanlar...

"...gençken talihim vardı... Kendimden yaşça büyük insanlarla arkadaş oldum... Şimdi yine talihim var; çünkü gençlerle arkadaşlık ediyorum..."

Ernest HEMINGWAY - Çanlar Kimin İçin Çalıyor

 

Unutmayın!

· 2 Kasım Pazartesi, Lösemili Çocuklar Haftası

· 3 Kasım Salı, Balık Mevsimi, Organ Nakli Haftası

· 4 Kasım Çarşamba, UNESCO'nun Kuruluşu, Lodos Rüzgârları

· 6 Kasım Cuma, Kuş Geçimi Fırtınası, Dünya Şehircilik Günü, İzmit Kâğıt ve Karton Fabrikası'nın açılışı: 1936

· 7 Kasım Cumartesi, 60. Dünya Şehircilik Kuruluş Günü, fırtına, Hızır Günleri'nin sonu

· 8 Kasım Pazar, Kasım Günleri'nin başlangıcı

 

 

Geri izlemetrackback
Merhaba, yorum yazmak için oturum açınız

yorum yaz

Yorum yazmak için oturum açmanız gerekiyor.
Üye değilseniz, sadece bir dakikanızı ayırarak hemen üye olabilirsiniz.

Oturum açtıktan sonra bu sayfaya otomatik olarak yönlendirileceksiniz.