22 Mayıs Dünya Biyoçeşitlilik günü münasebetiyle Ulaşlı Sahili’nde İzmit Körfezi’nde biyoçeşitliliğin korunması ve artırılması amacıyla 9. İzmit Körfezi balık salımı ve 2. İzmit Körfezi yapay resif bırakma töreni gerçekleştirildi. Tören kapsamında levrek, çipura ve kalkandan oluşan 6 bin adet balık ile 100 adet yapay resif ilçemize bağlı Ulaşlı Sahili’ne bırakıldı.
Katılım oldukça yoğun oldu
Gerçekleştirilen törene Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Berna Abiş, Gölcük Kaymakamı Müfit Gültekin, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Koordinatörü Nihat Abiş, Oyak Çimento Çevre Direktörü Galip Tekiner, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi kurum müdürleri, belediye başkan yardımcıları, siyasi partilerin başkan ve temsilcileri, muhtarlar, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katılım sağladı.
Tekiner, “Bu projeyi geleceğe umutlarımızı taşıyan bir proje olarak görmekteyiz”
Programda ilk olarak Oyak Çimento Çevre Direktörü Galip Tekiner, söz aldı. Tekiner, “Bugün Oyak Çimento olarak Marmara Denizi’ne yeni bir nefes ve yaşam alanı kazandıracak olan yapay resif törenini hayata geçirmenin büyük heyecanı ve gururunu yaşıyoruz. Sürdürülebilirlik vizyonumuz ve çevreye olan duyarlılığımız doğrultusunda Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte hayata geçirdiğimiz bu proje sadece bir çevre gelişimi değil bizler için aynı zamanda denizlerimizdeki biyoçeşitliliği ve yaşam alanlarını artıracak olan ve geleceğe umutlarımızı taşıyan bir proje olarak görmekteyiz. Denizlerdeki yaşamı destekleme sorumluluğumuzun bilinciyle geliştirilen proje kapsamında özel olarak üretilen yapay resiflerimiz Marmara Denizi’ne bırakılarak deniz ekosisteminde yeni bir yaşam alanı oluşturacaktır. Aydı zamanda da resifler deniz yaşamı için barınma ve üreme alanı sağlayarak besin zincirini dengede tutacaktır. Projede kullanılan yapay resifler Oyak Çimento’nun en düşük karbonlu çimentosu ile üretilen ve şiddetli çevresel faktörlere dayanıklı, geçirimsizliği ve uzun ömürlülüğüyle bilinen beton ile üretildi. Proje bu yönüyle Marmara Denizi’nde biyoçeşitliliği desteklemenin yanısıra denizaltı ekosisteminin yeniden oluşumuna katkı sağlama potansiyeli de taşımaktadır. Belediyemiz ile hayata geçirdiğimiz bu anlamlı proje Oyak Çimento olarak tüm çalışanlarla birlikte şirketimizin sosyal sorumluluk anlayışına da dikkat çekmektedir. Bu projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen başta Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı’mız ve Çevre Koruma Daire Başkanımıza teşekkürlerimizi iletip emeği geçen herkese teşekkür ederiz” dedi.
Sezer, “Bu yapılan çalışma gelecek nesillere yaşanabilir ve en güzel şekilde kaynakların aktarıldığı bir çalışma olacak”
Akabinde söz alan Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, “Bu anlamlı günde sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum. Bu yapılan çalışmanın hayırlı uğurlu ve bereketli olmasını diliyorum. Programın özelliği denize balık salınıyor, bir yandan da yapay resif yapılıyor. Ama aslında bunların hepsi bir bütün. Çocuklar resim yaptıklarında bir dağ, nehir, yukarıya güneş ve birkaç tane bulut yaparlar bir gün bir çocukla konuştuğumuzda şunu fark ettim: Aslında hayatta bir boşluk olmadığını ama çocukların bunu zaman içerisinde idrak edebildiklerini gördüm. Şimdi, Mutlu Şehir Kocaeli yolunda değerli Başkanımız büyük emek ve mesai harcıyor, onlardan biri de bu. Şimdi denize yavru balık salınması, yapay resiflerin atılması çok önemli ama ondan daha önemli olan denizin temiz tutulması. Ve denizin temizlenmesi için sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en önemli çevre projelerinden birisi dip çamurunun temizlenmesiyle ilgili çalışmalar şu an devam ediyor. Yine denizin temiz olması için biyolojik ve ileri biyolojik tesislerin devamı ve yenilerinin yapılması konusunda üstün bir gayret var. Şöyle bir düşündüm. Aynı o tablodaki boşlukların kalmaması için Başkanımız göçmen kuşların yaralanmasıyla, tedavisiyle tarım üretimi yapanların desteklenmesiyle her alanda gayret sarf ediyor. Gerçekten muhteşem bir cennet vatanımız var. Bu vatanı korumak için gayret eden kıymetli başkanımıza, değerli mesai arkadaşlarına, bugün bu programın gerçekleşmesi için destek veren Oyak Beton ve Nuh Beton fabrikalarına ve tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bu yapılan çalışma sadece dünden bugüne olanların korunması değil bugünlerde gelecek nesillere yaşanabilir ve en güzel şekilde kaynakların aktarıldığı bir çalışma olacak. Hem yapay resifin hem de balık salma programının sadece ilçemize değil, ilimize, memleketimize hayırlı uğurlu olmasını diliyor, saygılar sunuyorum” dedi
Büyükakın, “Bugüne kadar 48 bin adet balığı levrek, çipura ve kalkanı TAGEM’le birlikte ürettik ve denize saldık”
Son olarak söz alan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın konuşmasında “Ben yüzmeyi burada öğrencim, buralar bizim çocukluğumuzun geçtiği, büyüdüğümüz yerler. Ve şimdi buranın tekrar eski günlerine geri dönmesi için çalışmalar yapmak benim için ayrı bir manevi tatmin. Az önce ilimizle ilgili üç tane farklı müjde sizlerle paylaşıldı. Karamürsel’deki Ereğli ve Altın Kemer Plajlarının mavi bayrağa layık görülmesi, Kandıra Sahili’ndeki 7 tane plajın mavi bayraklı ilan edilmesi, uluslararası değerlendirme kuruluşlarının 33 kritere bakarak yaptıkları bu değerlendirme neticesinde verdikleri bayrağı almak kolay bir iş değil. Dolayısıyla şehrim adına gurur duyuyorum, seviniyorum. Aynı şekilde bir yandan dip çamuru temizliğinin Akdeniz Üniversitesinin ödülüne layık görülmesi öbür taraftan balıklandırma projemizin, Mısır’da ödüle layık görülmesi yine şehrimiz adına kıvanç verici. Şehirlerin sürdürülebilir olması, aslında sürdürülebilirlik kavramı aşağı yukarı 1970’lerden bu yana konuşulmaya başlandı. Sürdürülebilir bir yaşamın inşa edilmesi için o dönemde konuşulmaya başlandı. O günden bugüne söylenmeye devam ediyor, bir şeyler yapılıyor. O konularda yazılanlar giderek küresel iklim krizi diye isim değiştirmeye başladı. Önce küresel iklim değişikliği dediler; şimdi iklim krizi adını veriyorlar. Yavaş yavaş daha da sertleşecek ifadeler. Eğer küresel ısınmayı 1,5 derecenin altında tutamazsak buzullar erimeye devam edecek, birçok yer sular altında kalacak, birçok yerde iklim değişikliği nedeniyle kuraklıklar olacak. Eskiden yaşadığınız mümbit arazilerin olduğu yerlerde su bulunamayacak, insanlar göçe zorlanacak, gıda krizleri başlayacak hem göçlerden hem gıdadan hem de sudan kaynaklanan savaşlar çıkacak. Şehirlerin yönetimine gelindiğinde o zaman bunlara dikkat edip dünyanın nereye gittiğini görüp onun ülkeye ve şehre tekabül eden ayaklarına karşılık gelecek işler yapmak lazım. İşte yaptığımız işlerden bir tanesi denizi balıklandırma faaliyeti. Bugüne kadar 48 bin adet balığı levrek, çipura ve kalkanı TAGEM’le (Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü) birlikte ürettik ve denize saldık.
“Biz daha iyisini yapana kadar en iyisi bu”
Sözlerine devam eden Başkan Büyükakın, “Balıkların üzerine aynı zamanda arkadaşlarımız alıcı yerleştiriyor. Takibini de yapıyoruz. Denizde nerede geziyorlar, nerede yumurtluyorlar, nerede yurt tutuyorlar. Yurt tutma deyince de bu resifler aklımıza geliyor. Resifler zaman içinde denizde balıkların kendilerine yuva yapacakları mekanlar haline geliyor ve orada üreme, çeşitlilik artıyor. Bunu biz geçen sene Gebze ilçemizde yaptık. Bu sene Oyak Çimento ile birlikte 100 tane resifi daha denize bırakacağız. Ama biraz önce Belediye Başkanımızın da ifade ettiği gibi bir yandan da denizi temizlemek lazım. Onun için de sadece denizin dibindeki çamuru temizlemiyoruz, aynı zamanda denize çamur gitmesin diye arıtma tesislerini çalıştırıyoruz. Bir reklam vardı, biz daha iyisini yapana kadar en iyisi bu diye. Biz daha iyisini yapana kadar en iyisi bu. İddialıyız, kararlıyız; kararlı adımlarla da ilerlemeye devam edeceğiz inşallah. Bu organizasyonda emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.
Protokol konuşmalarının ardından Ulaşlı Sahiline levrek, çipura ve kalkandan oluşan 6 bin adet balık ile 100 adet yapay resif bırakıldı.
Haber: Serap DURUKAN