• BIST 100

    16709,28%-0,07
  • DOLAR

    43,63% 0,03
  • EURO

    51,92% 0,05
  • GRAM ALTIN

    7075,76% 0,28
  • Ç. ALTIN

    11686,79% 0,00

EMEKLİNİN SABRI TÜKENİYIOR

.

18.01.2026 21:09:00 0
EMEKLİNİN SABRI TÜKENİYIOR

Emekli maaşlarına yapılan son zamların ardından yükselen itirazlar artık sıradan bir rahatsızlık ifadesi olmaktan çıktı; bu ses, toplumun vicdanından yükselen ciddi bir uyarı niteliği taşıyor. Emeklilerin itirazını “alışılmış zam tepkisi” gibi görmezden gelmek, hem ekonomik gerçeklere hem de toplumsal psikolojiye gözleri kapamak anlamına geliyor. Çünkü bugün konuşulan mesele, sadece rakamlardan ibaret değil; insan onuruyla, yıllarca verilen emeğin karşılığının adilce alınıp alınmadığıyla doğrudan ilgili.

En düşük emekli maaşının 20.000 TL’ye çıkarılması dahi, ilk bakışta önemli gibi görünse de, derinleşen hayat pahalılığı karşısında çok şeyi değiştirmiyor. Zira emeklilerin itirazı sadece “miktara” değil, “adil paylaşıma” dair. Bugün doğalgaza, elektriğe, suya ve temel tüketim maddelerine gelen zamların oranı, açıklanan maaş artışlarını çoktan sollamış durumda. Raf fiyatları her hafta, hatta bazı ürünlerde neredeyse her gün değişirken; %12–%18 bandındaki resmi artış oranları, mutfaktaki yangını tarif etmekten uzak kalıyor. Emekli, pazar filesine bakarak bu tablonun gerçek yüzünü çok net görüyor.

Bu ekonomik sıkışmışlığın en acı tarafı ise, duygusal yaralar açması. Torununa karne hediyesi alamayan, harçlığını gönlünce veremeyen babaanne ve anneannelerin içindeki burukluk, sadece ekonomik değil, manevi bir yoksunluk. Yıllarca çalışmış, üretmiş, vergi vermiş, bu ülkenin büyümesine katkı sağlamış insanların; torunlarının sevincine ortak olamaması, toplumun hafızasında derin bir yara bırakıyor. Evinde doğalgazı açmaya çekinen, yüksek fatura gelmesin diye kat kat giyinerek ısınmaya çalışan emeklinin hali ise, istatistik tablolara sığmayacak kadar ağır ve sarsıcı.

Yıllardır tekrarlanan “Emeklimizi, çalışanımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz” cümlesinin, sahadaki karşılığını ölçme yetkisi artık sadece vatandaşa ait. Çünkü gerçek enflasyon; markette kasada, eczanede ilacın fiyatında, kiralarda, faturaların üst köşesindeki toplam tutarda kendini gösteriyor. Alım gücünün her gün biraz daha eridiği bir ülkede, ekonominin de yavaşlaması, çarkların ağır dönmesi elbette şaşırtıcı değil. İnsanlar, gıda dışı harcamalarını erteledikçe; tekstilden beyaz eşyaya, küçük esnaftan hizmet sektörüne kadar her alanda daralma kendini daha belirgin hissettiriyor.

Bugün yaşadığımız tablo, sadece bugünün politik tercihleriyle değil, yarının toplumsal huzuruyla da doğrudan bağlantılı. Emekli, bu ülkenin hafızasıdır; onu görmezden gelmek, aslında geçmişi yok saymaktır. Emeklinin sofrası dolu değilse, torununa verilecek harçlık yoksa, evinde doğalgaz yanmıyorsa; o ülkede istatistikler ne kadar süslenirse süslensin, gerçek refahtan söz edilemez. Bu nedenle, yükselen emekli sesini duymak, sadece bir ekonomik zorunluluk değil; vicdani, ahlaki ve insani bir mecburiyettir. Çünkü toplumun en kırılgan halkası güçlenmeden, hiçbir ekonomik başarı hikâyesi tamamlanmış sayılmaz.

Kalın sağlıcakla

*Vecdi ŞENEMRE 

AKIN GÜRLEK ADALET MUSTAFA ÇİFTÇİ İÇ İŞLERİ BAKANI OLDU

CHP SALI PAZARINDA VATANDAŞI DİNLEDİ

ERDAL KANPARA’ GAZETEMİZİ ZİYARET ETTİ

GÖLCÜK’TE KAÇAK TÜTÜN OPERASYONU

DEVRİYE EKİPLERİNDEN KAÇAMADI!

"ANLIYORUM ANLAŞILIYORUM" PROJESİNDE SERTİFİKA HEYECANI!

VECDİ ŞENMEMRE İLE KULİS

TOPLUMUN PSİKOLOJİSİ ve ŞİDDETİN NORMALLEŞMESİ

ZEHİRLİ DİL

MEMLEKET HİNDİSTANA DÖNDÜ, NE OLACAK BU MOTORLAR ?

KOCAELİ’DE DEAŞ OPERASYONU

KENT MEZARLIĞI’NDAKİ SU SORUNUNA KALICI ÇÖZÜM

KÖRFEZ ATIK SU ARITMA TESİSİ DE İLERİ BİYOLOJİK OLUYOR

12 DEV ADAM’DAN ÖNEMLİ GALİBİYET

KOCAELİ’DE 24 SAAT KESİNTİSİZ ULAŞIM BAŞLADI

ARDAHAN’IN KURTULUŞUNA KOCAELİ’DE GÖRKEMLİ KUTLAMA

OTOPARKIN İLK KATI HİZMETE ALINDI

KARTEPE’DE RUHSAT DENETİMİ İŞLETMELER MERCEK ALTINDA

SALMAN ‘’RAMAZAN DOLANDIRICILARINA DİKKAT’’

BİR OTO YOL,BİR ŞEHİR VE DEĞİŞEN EMLAK DENGELERİ

Vecdi Şenemre ile kulis..

DEPREM VE BEDEL 

SEÇİM VAADİ ; "ÇIRAK" BULUNUR...

BAŞKAN BÜYÜKAKIN'DAN 3 PUANA 3'LÜ KUTLAMA!

ŞAHİN TEMEL YENİDEN BAŞKAN SEÇİLDİ!

HODRİ MEYDAN LİDERLERİNE BIÇAKLI SALDIRI!

GÖLCÜK’ÜN NÜFUSU KAÇ OLDU?

METEOROLOJİDEN FIRTINA UYARISI!

BAŞİSKELE’DE SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN SPORA YATIRIMLAR SÜRÜYOR

ZABITADAN İHTİYAÇ SAHİBİ VATANDAŞA YARDIM ELİ

Yükleniyor

kords

DEĞİRMENDERE SAHİLİNİN ESTETİK GÖRÜNÜMÜ GÜÇLENDİ

Değirmendere’de Çift Bıçakla dehşet saçtı

Atamız Değirmendere’de anıldı

Değirmendere sahiline yeni yaya geçiş köprüsü

Gölcük Belediyesi’nden Deliloğlu Caddesi’ne Hız Kesici Düzenlemesi

Kuruçeşme Camii Halıcı 4-6 Yaş Kur’an Kursu’nda yeni dönem kayıtları devam ediyor SUCU: “ÇOCUKLARIMIZI HEM MANEVİ HEM SOSYAL YÖNDEN GELİŞTİRİYORUZ”

Değirmendere Kayık Çekek Yeri yoğun katılımla tanıtıldı GÖLCÜK’E DEĞER KATAN PROJE

Değirmendere’de 30 Ağustos Zafer Bayramı coşku ile kutlandı

Değirmendere Atatürk Mahallesi, 585 Ada Sitesi sakinlerinden anlamlı etkinlik ÇOCUKLARA HEM TEMİZLİK HEM GÜVENLİK BİLİNCİ KAZANDIRILDI

Değirmendere Çınarlık Meydanı’nda Küptaş Tamiratı ile Zemin Yenilendi

SALMAN ‘’RAMAZAN DOLANDIRICILARINA DİKKAT’’

KOCAELİ’DE ULAŞIM ARTIK 24 SAAT

HALK EKMEK’TE RAMAZAN PİDESİ 20 TL

İŞYERLERİ İMSAK VAKTİNE KADAR AÇIK OLACAK

SON 5 YILDA TÜRKİYE’YE 250 MİLYON $ YATIRIM YAPAN ÇİMSA’DAN İHRACATA 1,5 MİLYAR $’LIK KATKI

KOSGEB GİRİŞİMCİLİK DESTEK PROGRAMI KOTO’DA ANLATILDI

ESNAF ODASI SEÇİMLERİNDE NEFESLER TUTULDU..YARIN SAAT 11.00 DE BAŞLAYACAK

KSO BAŞKANI ZEYTİNOĞLU İŞGÜCÜ VERİLERİNİ DEĞERLENDİRDİ

“ÜRETİM SİZDEN, DESTEK BİZDEN”

BASIN İLAN İLE KREDİ GARANTİ FONU ARASINDA İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ

Başkan Özlü’den Başiskele’deki Yol Çalışmalarına Yakın Takip

1 Mart Vapur İskelesi Otoparkı nefes aldırdı

Büyükşehir’den trafiği rahatlatacak bir adım daha

Geleceğimizin teminatı gençler için 17. Bilgievi Körfez İlçesi’nde açıldı BAŞKAN BÜYÜKAKIN: “ESERİ OLMAYANIN YERİNDE YELLER ESER”

Başiskele Yeniköy Termal Tesis gün sayıyor; KOCAELİ, YAKINDA TERMALİ İLE DE ANILACAK

kords

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 21 16 1 4 36 52
2.FENERBAHÇE A.Ş. 21 14 0 7 30 49
3.TRABZONSPOR A.Ş. 21 13 2 6 18 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 21 11 3 7 15 40
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 21 10 4 7 10 37
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 21 9 6 6 14 33
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 21 7 5 9 0 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 21 7 7 7 -6 28
9.KOCAELİSPOR 21 7 8 6 -4 27
10.CORENDON ALANYASPOR 21 4 6 11 -2 23
11.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 21 6 11 4 -5 22
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 21 4 9 8 -9 20
13.TÜMOSAN KONYASPOR 21 4 9 8 -9 20
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 21 5 11 5 -15 20
15.İKAS EYÜPSPOR 21 4 11 6 -13 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 21 3 11 7 -13 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 21 2 10 9 -26 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 21 3 15 3 -21 12