10879,13%-1,75
42,21% 0,26
48,89% 0,34
5421,08% 0,61
9007,06% 0,59
Gölcük İlçe Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar birimi çalışanlarından ebe Bircan TÜREDİ ve hemşire Renan SARIER tarafından "Dünya Artrit Günü" etkinlikleri kapsamında Aile Sağlığı Merkezleri ve bazı iş yerleri ziyaret edilerek bilgilendirme yapıldı ve broşürler dağıtıldı.
“Artritin en sık görülen iki tipi osteoartrit ve romatoid artrittir”
Artrit rahatsızlığı ve "Dünya Artrit Günü" hakkında açıklamalarda bulunan Türedi ve Sarıer, “Artrit, eklem ağrısı veya eklem hastalığıyla ilgili yüzden fazla romatizmal hastalık türünü kapsayan, her yaştan insanda görülebilen ve sebep olduğu belirtiler (ağrı, şişlik gibi) nedeniyle hastaların yaşam kalitelerini olumsuz etkileyen, hatta yaşam sürelerini kısaltabilen hastalıklardır. Dünya Sağlık Teşkilatı verilerine göre dünyada 350 milyon insanın artrit olduğu tahmin edilmektedir. Önemine binaen, hastalık hakkında bireysel ve toplumsal düzeyde farkındalık oluşturmak amacıyla dünyada 12 Ekim günü “Dünya Artrit Günü” olarak ilan edilmiştir. Halk arasında “eklem iltihabı” olarak bilinen artritin en sık görülen iki tipi osteoartrit ve romatoid artrittir.
“Yaygın semptomlar eklem ağrısı, eklemlerde şişlik, sertlik ve hareket kısıtlılığıdır”
Türedi ve Sarıer, sözlerinin devamında, “Yaygın semptomlar eklem ağrısı, eklemlerde şişlik, sertlik ve hareket kısıtlılığıdır. Bundan dolayı artrit, kişinin hareketliliği ve genel yaşam kalitesi üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilmektedir. Bu sebeple, hastalığın hekimin uygun gördüğü şekilde tedavi edilmesi ve
-Yüzmek, koşmak gibi fiziksel aktivitelerin hayata eklenmesi
-Eklemlerdeki yükü azaltmak için ideal kilonun korunması
-Yeşil yapraklı sebzeler, meyveler, baklagiller ve lif gibi bol miktarda antienflamatuar gıda içeren dengeli bir beslenme
-Sigara ve alkolden uzak durmak gibi önlemler alınabilir” dediler.
Haber: Sema ALTINAY
