• BIST 100

    9203,37%1,11
  • DOLAR

    39,62% 0,16
  • EURO

    45,68% 0,20
  • GRAM ALTIN

    4296,95% 0,15
  • Ç. ALTIN

    6933,62% 0,33

İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. İhsan Ahubaz’dan KURBAN BAYRAMINDA BESLENME VE SAĞLIK ÖNERİLERİ

Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. İhsan Ahubaz, özellikle kronik hastalığı olan bireylerin bu dönemde beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Sağlık 3.06.2025 16:32:00 0
İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. İhsan Ahubaz’dan    KURBAN BAYRAMINDA BESLENME VE SAĞLIK ÖNERİLERİ

Kurban Bayramında geleneksel tatlı ve şeker tüketiminin yanı sıra kırmızı et tüketimi de önemli ölçüde artıyor. Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. İhsan Ahubaz, özellikle kronik hastalığı olan bireylerin bu dönemde beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

 

Kronik Hastalığı Olanlar Dikkat!

 

Kurban Bayramında et tüketiminin artması, kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon, obezite, gut ve mide-barsak rahatsızlıkları olan bireyler için risk oluşturabilir. Uzm. Dr. Ahubaz, bu kişilerin yağsız ya da az yağlı etleri tercih etmelerini, tuz tüketimini sınırlamalarını ve aşırı yemekten kaçınmalarını öneriyor.

 

Etin Tüketimi ve Pişirme Şekli Önemli

 

Etin sindiriminin zor olması nedeniyle, özellikle mide ve bağırsak sorunu yaşayan kişilerin kurban etini hemen tüketmemesi, buzdolabında en az 24 saat dinlendirdikten sonra haşlama ya da ızgara yöntemiyle pişirerek tüketmeleri gerektiği vurgulandı. Ayrıca etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya C vitamini açısından zengin gıdalarla tüketilmesi öneriliyor.

 

Hijyen ve Sağlıklı Kesim Şartları

 

Kızartmalardan ve yüksek ısıda uzun süreli pişirme yöntemlerinden kaçınılması gerektiğine dikkat çeken Ahubaz, bu yöntemlerin kanserojen madde oluşumuna neden olabileceğini ifade etti. Kuyruk yağı ve tereyağı gibi ilave yağlarla yapılan yemeklerden uzak durulması gerektiğinin de altını çizdi. Kurban kesiminin hijyenik koşullarda ve veteriner kontrolünden geçmiş hayvanlarla yapılması gerektiğini belirten Dr. Ahubaz, zoonoz hastalıkların (hayvandan insana bulaşan) yayılmasının bu dönemde ciddi bir risk oluşturduğunu söyledi. Kurban kesim işlemlerinin ehil kişilerce gerçekleştirilmesi gerektiği, aksi takdirde ciddi yaralanmaların yaşanabileceği hatırlatıldı.

 

Etlerin Saklanması ve Çözünme Yöntemleri

 

Kesilen etlerin küçük porsiyonlar halinde buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılarak saklanması gerektiğini ifade eden Dr. Ahubaz, -18°C’de derin dondurucuda 3-4 ay güvenle saklanabileceğini söyledi. Dondurulmuş etlerin oda sıcaklığında değil, buzdolabının alt rafında çözündürülmesi gerektiği de vurgulandı. Çözünen etin tekrar dondurulmaması gerektiği ifade edildi.

 

Dengeli Beslenme ve Diğer Öneriler

Dr. Ahubaz, bayram süresince yeterli ve dengeli beslenmenin önemine dikkat çekerek, şu önerilerde bulundu:

• Sabah kahvaltısını atlamayın, yeterli su ve sıvı tüketin.

• Lif yönünden zengin sebze, meyve ve baklagillerle öğünlerinizi destekleyin.

• Etlerin yanında bulgur, esmer pirinç, yoğurt veya ayran tercih edin.

• Tatlı tüketiminde porsiyon kontrolü sağlayın, sütlü tatlıları ve meyve salatalarını tercih edin.

• Günlük en az 30 dakikalık yürüyüş yaparak sindirimi destekleyin.

• Aşırı çay ve kahve tüketiminden kaçının, özellikle ritim bozukluğu ve hipertansiyonu olanlar dikkatli olmalı.

• İlaç kullanan bireylerin bu dönemde ilaçlarını aksatmaması büyük önem taşır.

Kurban Bayramının sağlık içinde geçirilmesi için bu önerilere kulak verilmesinin önemine değinen Uzm. Dr. İhsan Ahubaz, vatandaşların bilinçli ve dengeli beslenmeyle bu özel günleri hem sağlıklı hem de huzurlu geçirebileceğini söyledi.

Kurban Bayramınız mübarek olsun!

Sevdiklerinizle birlikte sağlıklı, huzurlu ve bereketli bir bayram geçirmeniz dileğiyle…

Unutmayın: Bayram sofraları bereketlidir ama sağlık her şeyden kıymetlidir. “Etinizi bilinçli tüketin, bayram sevinciniz sağlığınızla gölgelenmesin!” diyerek açıklamalarını tamamladı.

 

Haber: Sema ALTINAY

 

TÜED Gölcük Şube Başkanı Ergun Şahin, “ENFLASYON  ORANININ YANINDA SEYYANEN ZAM DA İSTİYORUZ”

Gölcük’te 32 Bin 196 öğrenci karnelerini aldı TATİL BAŞLASIN

“Su krizi kapıda, çiftçilerimiz mutlaka damlama sulama sistemine geçmeli”

31. Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri sahiplerini buldu

Ayşegül Dede ile hikâyelerle dolu yolculuk

Dilek Cesur’dan ilham veren söyleşi

Büyükşehir Zabıtası geç kalanları yetiştirdi, gürültüyü önledi; ZABITA EKİPLERİ YKS NÖBETİNDE

Çocuklar MARİFEST25’te Orta Asya ruhuyla buluştu; OYUN, ATÖLYE VE NEŞE BİR ARADA

YKS günü ikramlar Büyükşehir’den

Gölcük'te Eğitim Yılı Başarıyla Tamamlandı

AK Parti Gölcük Gençlik Kolları Başkanı Kerem Özder “GENÇLİĞİN GÜCÜNE İNANIYORUZ, GÖLCÜK BU GÜCÜN EN GÜZEL ÖRNEĞİ”

Kitaplarla başlayan yolculuk; doğa, edebiyat ve eğlenceyle taçlandı; OKUYAN ŞEHİR KULÜBÜ’NDEN EDEBİYAT DOLU FİNAL

Gölcük Fen Lisesi sürdürülebilir gelecek için Avrupa zirvesinde!

Gürel, “Altın uzun vadede her zaman faiz ve dövizden daha karlıdır”

Büyükşehir’den teknik personele yazılım eğitimi

Aynı altyapıda yetişen sporcular rakip oldu, kulüp gururla karşıladı

Körfez Gençlerbirliği Spor Kulübü sporcularından üstün başarı 6 SPORCU MADALYA KÜRSÜSÜNE ÇIKTI

Kocaelispor, Jovanovic’i renklerine bağladı

Büyükakın, Gülşah’ı en acı gününde de yalnız bırakmadı

Başkan Büyükakın’dan YKS’ye girecek öğrencilere başarılar diledi

BAŞKAN SEZER, ÖĞRENCİLERİN KARNE HEYECANINA ORTAK OLDU

Karne sevincini Kartepe Teleferik’te yaşa

GÖLMEK YILSONU SERGİSİ 25-27 HAZİRAN’DA KERVANSARAY’DA

İlçe Afet Koordinasyon Toplantısı bu kez Darıca’da düzenlendi; TOPLANMA ALANLARI İÇİN KRİTİK TOPLANTI

Kitaplarla başlayan yolculuk; doğa, edebiyat ve eğlenceyle taçlandı; OKUYAN ŞEHİR KULÜBÜ’NDEN EDEBİYAT DOLU FİNAL

Karnesini alan gençler Milli İrada Meydanı’na gelecek; ÇOCUKLAR KARNEVAL’DA BULUŞUYOR

KODELİG’25’te ödüller sahiplerini buldu

İSU’DAN SU VERİMLİLİĞİNDE ÖRNEK UYGULAMA

GÖLCÜK BELEDİYESİ GELENEKSEL SANATLARI YAŞATIYOR

Dr. Sadık Ahmet Üstgeçidi’ne güçlü dokunuş

Yükleniyor

Gölcük’teki üst geçitler elden geçiriliyor

Değirmendere Kayık çekek alanı OLTA BALIKÇILARIN GÖZDE MEKÂNI OLDU

Kuş ve Balık sevgisi giderek yoğun ilgi görüyor ATA PET MARKET TÖRENLE HİZMETE AÇILDI

Değirmenderede’ki takıcılar sokağında gelişi güzel araç parkları ULAŞIMI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Gölcük ADD’de yeni üyelere rozetleri takıldı

GÖLCÜK'TE TEMİZLİK SEFERBERLİĞİ CUMHURİYET MAHALLESİ'NDEN BAŞLADI

Çöken yola su bidonu ile çözüm aradılar

Değirmendere Vatan Caddesi girişinde yol yeniden çöktü

Ramazan Ayında En Güzel Sofralar DEĞİRMENDERE YALI EVLERİ’NDE YAŞANIR

Elit Kuaför bayanların gözde mekânı BAKIMLI OLMAK BİR AYRICALIKTIR

TÜED Gölcük Şube Başkanı Ergun Şahin, “ENFLASYON  ORANININ YANINDA SEYYANEN ZAM DA İSTİYORUZ”

Gürel, “Altın uzun vadede her zaman faiz ve dövizden daha karlıdır”

KSO Başkanı Zeytinoğlu sanayi üretim endeksini değerlendirdi

Gölcük Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi’nden esnafa büyük destek MISIRLIOĞLU: “ESNAF KALKINIRSA ŞEHİR KALKINIR”

KSO Başkanı Zeytinoğlu mayıs ayı enflasyon verilerini değerlendirdi

“Altında yaşanan iniş çıkışlar yatırımcıları telaşlandırmasın”

KSO Başkanı Zeytinoğlu cari denge verilerini değerlendirdi

KSO Başkanı Zeytinoğlu cari denge verilerini değerlendirdi

Gürel, “Uzun vadede dövizden ve faizden daha fazla getirisi olan yatırım altındır”

“Bayram İkramiyesi kurban hissesi kadar olmalı”

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2