• BIST 100

    17132,20%0,11
  • DOLAR

    43,72% 0,19
  • EURO

    51,92% -0,02
  • GRAM ALTIN

    7075,01% 2,56
  • Ç. ALTIN

    11673,05% -0,41

Mevsimsel depresyonda uyku ve iştah bozuluyor

DEĞİRMENDERE 3.04.2023 06:42:00 0
Mevsimsel depresyonda uyku ve iştah bozuluyor

Mevsimsel depresyonda uyku ve iştah bozuluyor

İşlevselliği bozan değişikliklere dikkat edilmeli

Mevsimsel depresyon ile depresyon arasında bazı farklılıklar görülebildiğini kaydeden Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, en önemli farkın uyku ve iştahta bozulma olduğuna dikkat çekiyor. Depresyonda keyif alamama, bezmişlik, uykuda bozulma, iştahta bozulma, mutsuzluk, enerjisizlik, değersizlik hissi, suçlu hissetme, zihni toplamakta zorluk, odaklanamama ve ölüm düşünceleri görülebileceğini belirten Taşkın, “Depresyonda uykuda azalma, kilo kaybı daha sık olurken;  mevsimsel depresyonda fazla uyuma, aşırı yeme ve kilo alma görülebilir.” uyarısında bulundu. Bu belirtilerin herkeste görülebileceğini belirten Taşkın, kritik noktanın kişinin işlevselliğini bozacak düzeyde şiddetli yaşaması olduğunu söyledi.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, mevsimsel depresyon ve tedavisine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Mevsimsel depresyonun bir tür duygulanım bozukluğu olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Genellikle zaman olarak sonbaharda başlar ve kışın da devam edebilir. Klinikte tanısal olarak ayrı bir spektrumda değildir, depresyon tanısı içerisinde yar alır. Ayırıcı semptomları vardır.” dedi.

Mevsim değişiklikleri önemli bir tetikleyici

Mevsim değişikliklerinin tüm hastalıklar açısından önemli bir tetikleyici olduğunu kaydeden Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Genel anlamda tüm hastalıkların mevsimsel olarak etkilenebileceği görülmektedir. Hatta Hipokrat ‘Hastalıkları doğuran esas sebep mevsimlerdeki değişimlerdir’ demiştir. Hipokrat’tan bu yana mevsimsel değişimler ve hastalıklar arasındaki bağ araştırılmaya devam etmektedir. Elbette sadece depresyon açısından değil tüm hastalıklar açısından mevsim değişiklikleri önemli bir tetikleyicidir. Fakat kışa doğru gün ışığı miktarı da azaldığı için ortaya çıkan ‘kış üzüntüsü’ dediğimiz durum mevsimsel depresyon ile karıştırılmamalıdır. Mevsimsel depresyonun kendine özgü belirleyici semptomları vardır.” diye konuştu.

Mevsimsel depresyona daha sık rastlanıyor

Mevsimsel depresyonun tanı özelliklerine bakıldığında depresyonun başlama süreci ile yılın belirli zamanı arasında oluşan düzenli bir başlangıç zamanı olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Mesela depresyon mevsim geçişlerinde ortaya çıkmaktadır. Fakat bu durumların içine ilişki sorunları, geçim sorunları gibi dış stresörler katılmamalıdır. Yılın belirli zamanlarında başlayan bu depresyonlarda yine aynı şekilde yılın belirli zamanlarında düzelme olmaktadır. Mevsimsel depresyonlara mevsimsel olmayan depresyonlara göre daha sık rastlanır ve kişinin bu durumdan muzdarip olması oldukça sık olmaktadır. Hemen hemen her mevsim geçişinde kişi bu durumu yaşayabilmektedir.” diye konuştu. 

Mevsimsel depresyonda uyku ve iştah bozuluyor

Mevsimsel depresyon ile depresyon arasında bazı farklılıklar görülebildiğini kaydeden Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Depresyonda keyif alamama, bezmişlik, uykuda bozulma, iştahta bozulma, mutsuzluk, enerjisizlik, değersizlik hissi, suçlu hissetme, zihni toplamakta zorluk, odaklanamama, ölüm düşünceleri görülebilir. Ancak mevsimsel depresyonda ön planda bozulan durumlar uyku ve iştahtır.” dedi. Taşkın, “Depresyonda uykuda azalma, kilo kaybı daha sık olurken aksine mevsimsel olan depresyonda fazla uyuma, aşırı yeme ve kilo alma görülebilir. Elbette bunun yanında düzensiz duygulanımlar da görülebilir.”diye konuştu.

Kişinin işlevselliğini bozacak düzeydeyse dikkat!

Mevsimsel depresyonu anlamada bazı işaretler olabileceğini ifade eden Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Özellikle yataktan kalkmama isteği, güne enerjisiz başlama, doyduğumuz halde yeme isteği, duygusal yeme, kiloda artış, zihni toparlamada zorluk, unutkanlık, işlevsellikte azalma, keyif alamama ve sürekli uyuma isteği görülebilir. Bu belirtileri duyunca birçok kişi ‘Bende var’ diyebilir fakat buradaki kritik nokta kişinin işlevselliğini bozacak düzeyde şiddetli yaşamasıdır.” dedi.

Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Kişinin işlevselliği bozuluyorsa bu klinik tablo intihar girişimlerine kadar varabilen ağır depresyon türlerine dönüşebilir” uyarısında bulunarak bu belirtileri yaşayan kişilerin mutlaka tanı ve tedaviye başvurmaları gerektiğini söyledi.

Tedavi ihmal edilmemelidir

Mevsimsel depresyonun tedavisine de değinen Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, sözlerini şöyle tamamladı:

“Mevsimsel depresyonu olduğunu düşünen bir kişi mutlaka depresyon ilerlemeden önce tedaviye başvurmalıdır. Halk dilinde çokça söylenen ‘Depresyon herkeste var’ söylemine kulak asmamalıdır. Depresyon kişinin hayat kalitesini ciddi düzeyde düşürmektedir. Kişinin hayat kalitesi düşmesi ile beraber işlevselliği de düşmektedir. Tedaviye başvurulduğunda kişi mevsimsel depresyon tanısını alıyor ise hekim gerekli ise ilaç ve terapi eğer gerekli değil ise sadece terapiye yönlendirecektir. Terapide ise kişinin ihtiyaçları ve yaşam evreleri gözden geçirilerek kişiye özel planlama yapılacaktır. Depresyonda olan bir kişiye ‘bunu kendin yapıyorsun , kalk yürüyüş yap, kalk ev işi yap’ demek bacağı kırık birisinden maraton koşusuna çıkmasını istemek gibidir. Mutlaka tedaviye yönlendirilmelidir.”

ÜLKÜ OCAKLARI EĞİTİM VE KÜLTÜR DERGİSİ'NİN ŞUBAT SAYISI BAĞIMLILIKLA MÜCADELEYE AYRILDI

KARTEPE’DE TİYATRO AKŞAMI

YUNUS EMRE CAMİİ, RAMAZAN’A YENİ YÜZÜYLE GİRİYOR

KARDEŞ PASI BASKETBOL ŞAMPİYONASI BAŞLIYOR

BÜYÜKAKIN: KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ KARARLI ADIMLARLA YÜRÜTÜYORUZ

GÖLCÜK’ÜN SULTANLARI ANKARA’DA SAHNEYE ÇIKIYOR!

MİLLÎ YOL PARTİSİ GÖLCÜK’TE "YAŞAR BAL" DÖNEMİ

KOCAELİ’DE 10 BİN 340 KONUT İÇİN KURA ÇEKİMİ HEYECANI

ŞEHİR HASTANESİ ÜST GEÇİDİNDE KONFOR VE GÜVENLİK ARTIRILDI

470 GÖLCÜK BELEDİYESPOR TAEKWONDO SPORCUSU KUŞAK ATLADI

VALİ AKTAŞ EĞİTİM KURUMLARINI ZİYRET ETTİ

İZMİT'İN YILDIZLARI TÜRKİYE ŞAMPİYONASINA DAMGA VURDU

BAKAN KURUM HEM KURA ÇEKİMİ HEM DE PANEL İÇİN YARIN KOCAELİ’DE

ÇÖPE ÇÖZÜM OLACAK AR-GE PROJESİ İÇİN 4 İLÇEDE İMAR DEĞİŞİKLİĞİ!

EN BÜYÜK GÜCÜMÜZ VEFA VE İSTİŞARE’NİN BEREKETİ

VALİ AKTAŞ, GÖLCÜK’DE EĞİTİM KURUMLARINI ZİYARET ETTİ

YORULMAZ ‘’HAKARETLE SİYASET YAPILMAZ''

VALİ AKTAŞ GÖLCÜK’TE MUHTARLARIN TALEPLERİNİ DİNLEDİ

AİLELER FİLE ÖNÜNDE BULUŞTU

SAĞLIK TURİZMİNDE BAŞİSKELE DÖNEMİ BAŞLIYOR

VOLKAN TAŞ KİCK BOKS TÜRKİYE ŞAMPİYONSINA KATILMAYACAK

KÖRFEZRAY’DA ÇALIŞMALAR 4 TBM İLE HIZ KAZANDI

KARTEPE’DE RAMAZAN HAZIRLIĞI

KOTO’DA MOBİLYA İHTİSAS SANAYİ BÖLGESİ İÇİN ÖNEMLİ GÖRÜŞMELER

GÖLCÜK BELEDİYESİ VOLEYBOLDA TARİH YAZDI: ÜST ÜSTE 3. ŞAMPİYONLUK

ÇOK SAYIDA SUÇTAN ARANIYORDU YAKALANDI

MURAT KARAYALÇIN’DAN SEFA SİRMEN’E ZİYARET

GENÇLERE GÜVENİN

YAPAY ZEKA VE ARA ELEMAN SORUNU

SESSİZ SEDASIZ AÇ DOYURMAK ...

Yükleniyor

kords

DEĞİRMENDERE SAHİLİNİN ESTETİK GÖRÜNÜMÜ GÜÇLENDİ

Değirmendere’de Çift Bıçakla dehşet saçtı

Atamız Değirmendere’de anıldı

Değirmendere sahiline yeni yaya geçiş köprüsü

Gölcük Belediyesi’nden Deliloğlu Caddesi’ne Hız Kesici Düzenlemesi

Kuruçeşme Camii Halıcı 4-6 Yaş Kur’an Kursu’nda yeni dönem kayıtları devam ediyor SUCU: “ÇOCUKLARIMIZI HEM MANEVİ HEM SOSYAL YÖNDEN GELİŞTİRİYORUZ”

Değirmendere Kayık Çekek Yeri yoğun katılımla tanıtıldı GÖLCÜK’E DEĞER KATAN PROJE

Değirmendere’de 30 Ağustos Zafer Bayramı coşku ile kutlandı

Değirmendere Atatürk Mahallesi, 585 Ada Sitesi sakinlerinden anlamlı etkinlik ÇOCUKLARA HEM TEMİZLİK HEM GÜVENLİK BİLİNCİ KAZANDIRILDI

Değirmendere Çınarlık Meydanı’nda Küptaş Tamiratı ile Zemin Yenilendi

KOTO’DA MOBİLYA İHTİSAS SANAYİ BÖLGESİ İÇİN ÖNEMLİ GÖRÜŞMELER

ZEYTİNOĞLU ‘TÜRKİYE 'MADE IN EUROPE' TANIMINA DAHİL EDİLMELİ’

VALİLİKTEN RAMAZANDA FAHİŞ FİYAT ARTIŞINA KARŞI UYARI!

SARAY MUTFAĞI’NDAN KOCAELİ’YE UZANAN LEZZET

SALMAN ‘’RAMAZAN DOLANDIRICILARINA DİKKAT’’

KOCAELİ’DE ULAŞIM ARTIK 24 SAAT

HALK EKMEK’TE RAMAZAN PİDESİ 20 TL

İŞYERLERİ İMSAK VAKTİNE KADAR AÇIK OLACAK

SON 5 YILDA TÜRKİYE’YE 250 MİLYON $ YATIRIM YAPAN ÇİMSA’DAN İHRACATA 1,5 MİLYAR $’LIK KATKI

KOSGEB GİRİŞİMCİLİK DESTEK PROGRAMI KOTO’DA ANLATILDI

Başkan Özlü’den Başiskele’deki Yol Çalışmalarına Yakın Takip

1 Mart Vapur İskelesi Otoparkı nefes aldırdı

Büyükşehir’den trafiği rahatlatacak bir adım daha

Geleceğimizin teminatı gençler için 17. Bilgievi Körfez İlçesi’nde açıldı BAŞKAN BÜYÜKAKIN: “ESERİ OLMAYANIN YERİNDE YELLER ESER”

Başiskele Yeniköy Termal Tesis gün sayıyor; KOCAELİ, YAKINDA TERMALİ İLE DE ANILACAK

kords

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 22 17 1 4 40 55
2.FENERBAHÇE A.Ş. 21 14 0 7 30 49
3.TRABZONSPOR A.Ş. 21 13 2 6 18 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 21 11 3 7 15 40
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 21 10 4 7 10 37
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 21 9 6 6 14 33
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 22 7 6 9 -2 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 21 7 7 7 -6 28
9.KOCAELİSPOR 21 7 8 6 -4 27
10.CORENDON ALANYASPOR 21 4 6 11 -2 23
11.HESAP.COM ANTALYASPOR 22 6 11 5 -13 23
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 21 6 11 4 -5 22
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 21 4 9 8 -9 20
14.TÜMOSAN KONYASPOR 21 4 9 8 -9 20
15.İKAS EYÜPSPOR 22 4 12 6 -17 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 21 3 11 7 -13 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 21 2 10 9 -26 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 21 3 15 3 -21 12