• BIST 100

    9203,37%1,11
  • DOLAR

    39,62% 0,16
  • EURO

    45,68% 0,20
  • GRAM ALTIN

    4296,95% 0,15
  • Ç. ALTIN

    6933,62% 0,33

Prof. Dr. Samur, gençlerle yapay zekâyı konuştu

Büyükşehir’in EnFest etkinliğine konuk olan akademisyen Prof. Dr. Yavuz Samur, “Yapay Zekâ ve Geleceğin Meslekleri” başlıklı söyleşi gerçekleştirdi

Kocaeli 18.05.2025 14:59:00 0
Prof. Dr. Samur, gençlerle yapay zekâyı konuştu

Kocaeli Büyükşehir tarafından gerçekleştirilen EnFest kapsamında akademisyen Prof. Dr. Yavuz Samur “Yapay Zekâ ve Geleceğin Meslekleri” başlıklı söyleşide gençlerle bir araya geldi.

 

GENÇLERİN DÜŞÜNCELERİNİ DİNLEDİ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında İzmit Milli İrade Meydanı’nda gerçekleştirilen EnFest Gençlik Festivali, eğlenceli ve keyifli etkinliklerin yanı sıra birçok farklı konuda söyleşiye de ev sahipliği yapıyor. Bu kapsamda Bahçeşehir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Samur “Yapay Zekâ ve Geleceğin Meslekleri” başlıklı söyleşide gençlerle bir araya geldi. Eğitimde yapay zekâ alanında uzman olan Prof. Dr. Samur, söyleşiye katılan gençlerin yapay zekâ üzerine düşüncelerini dinledi ve bundan sonra tüm uygulamalarda yapay zekânın olacağını, yapay zeka olmayan uygulamanın kalmayacağını belirtti.

 

YAPAY ZEKÂ KEŞFETİNİZİ BELİRLİYOR

Prof. Dr. Samur şu ifadeleri kullandı: “Yapay zekânın nasıl çalıştığından bahsedelim, böylelikle işin altyapısını anlamış olursunuz. Herkesin keşfetinde farklı farklı videolar var. Bunların her biri size özel tasarlanıyor. Peki Instagram nelerden hoşlandığınızı nasıl biliyor? Beğenilerimize, izlediğimiz videolara, girdiğimiz sitelere bakıyor. Peki Instagram mesajlarımızı okuyor mudur? Instagram ve WhatsApp kime ait? Mark Zuckerberg’e ait. Senin en çok kullandığın uygulamalar WhatsApp ve Instagram. Senin buradaki mesajların okunuyor, aynı zamanda analiz ediliyor. Çok büyük bir güçten bahsediyoruz. Bizi ayrıca dinliyorlar. Bugün yapay zekâ konuşacağız. Akşam bir bakacaksınız keşfette yapay zekâ olacak. Mesela Instagram'da bir videoyu izlemeye başlıyorsunuz. Videoyu 3 saniye izleyip geçtiniz. Instagram’a diyor ki ben bunu beğenmedim. O zaman diyor bunun karşısına böyle videolar çıkarmak doğru mu? Keşfet sayfanızı sizin beğendiğiniz içeriklere göre ayarlıyor.

 

“MAKİNEYE ÖĞRENMEYİ ÖĞRETTTİK”

Google'a girip bir şeyler arıyoruz. Karşımıza bir sürü sayfa çıkıyor. Diyorum ki bana Kocaeli'ndeki en iyi 10 restoranı göster. Önceden 100 bin liste çıkarken şu anda milyonlarca liste çıkıyor. Bunlar birer değer veriyor. O kadar çok büyüdü ki biz buna “Big Data” diyoruz. Ama bu büyük bilgi o kadar çok büyüyünce biz, bu veri çok büyüdü dedik. Bizim için anlamlı değil. Biz bunu anlamlı bir hale getirdik ve makineye dedik ki, sen bu veriyi öğren. Makineye öğrenmeyi öğrettik. Makine ve bilgisayara bir program yazdık. İnsan nasıl öğrenir? Makineye yükledik. Makine, bir insandan daha iyi öğrendi. Bunun adı “makine öğrenmesi.” Siz Google'a Kocaeli'ndeki en iyi restoran yazınca en iyi restoranlar otomatik olarak çıkıyor.

 

“HER ZAMAN FARKLI BİR ŞİİR YAZAR”

Yapay zeka bunun da ötesinde bir şey. Biz makineye öğrenmeyi öğrettik. Makine bizim davranışlarımızı öğrendi ama biz makineden daha fazlasını istemeye başladık. ChatGPT’ye bana Orhan Veli gibi şiir yaz deyince ne yapıyor? Orhan Veli'nin bütün şiirlerini okuyor. Peki bu şiir özgün mü? Değil tabi ki. Bu şiir Orhan Veli'nin şiirine benziyor ama özgün değil. İşin en garip noktası şu bence; sen o şiiri alıp ChatGPT’ye bu şiiri sen mi yazdın diye sorduğun zaman hayır ben yazmadım diyor. Dolayısıyla size bir ipucu vereyim. Bir öğretmen sizin orada yaptığınız hiçbir ödevin yapay zekâ tarafından yapıldığını hesap edemeyecek. Çünkü daha kendisi yeni yazdığı şiir için onu ben yazmadım diyor. Çünkü veri tabanında öyle bir şey yok. Orhan Veli'nin şiirlerine benzeyen bir şiir yaz dediğim zaman hiçbir zaman aynı şiiri tekrar yazmıyor.” Gençler, Prof. Dr. Yavuz Samur’un anlattıklarını dikkatle dinlerken ona merak ettikleri konular hakkında da sorular yöneltti.

TÜED Gölcük Şube Başkanı Ergun Şahin, “ENFLASYON  ORANININ YANINDA SEYYANEN ZAM DA İSTİYORUZ”

Gölcük’te 32 Bin 196 öğrenci karnelerini aldı TATİL BAŞLASIN

“Su krizi kapıda, çiftçilerimiz mutlaka damlama sulama sistemine geçmeli”

31. Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri sahiplerini buldu

Ayşegül Dede ile hikâyelerle dolu yolculuk

Dilek Cesur’dan ilham veren söyleşi

Büyükşehir Zabıtası geç kalanları yetiştirdi, gürültüyü önledi; ZABITA EKİPLERİ YKS NÖBETİNDE

Çocuklar MARİFEST25’te Orta Asya ruhuyla buluştu; OYUN, ATÖLYE VE NEŞE BİR ARADA

YKS günü ikramlar Büyükşehir’den

Gölcük'te Eğitim Yılı Başarıyla Tamamlandı

AK Parti Gölcük Gençlik Kolları Başkanı Kerem Özder “GENÇLİĞİN GÜCÜNE İNANIYORUZ, GÖLCÜK BU GÜCÜN EN GÜZEL ÖRNEĞİ”

Kitaplarla başlayan yolculuk; doğa, edebiyat ve eğlenceyle taçlandı; OKUYAN ŞEHİR KULÜBÜ’NDEN EDEBİYAT DOLU FİNAL

Gölcük Fen Lisesi sürdürülebilir gelecek için Avrupa zirvesinde!

Gürel, “Altın uzun vadede her zaman faiz ve dövizden daha karlıdır”

Büyükşehir’den teknik personele yazılım eğitimi

Aynı altyapıda yetişen sporcular rakip oldu, kulüp gururla karşıladı

Körfez Gençlerbirliği Spor Kulübü sporcularından üstün başarı 6 SPORCU MADALYA KÜRSÜSÜNE ÇIKTI

Kocaelispor, Jovanovic’i renklerine bağladı

Büyükakın, Gülşah’ı en acı gününde de yalnız bırakmadı

Başkan Büyükakın’dan YKS’ye girecek öğrencilere başarılar diledi

BAŞKAN SEZER, ÖĞRENCİLERİN KARNE HEYECANINA ORTAK OLDU

Karne sevincini Kartepe Teleferik’te yaşa

GÖLMEK YILSONU SERGİSİ 25-27 HAZİRAN’DA KERVANSARAY’DA

İlçe Afet Koordinasyon Toplantısı bu kez Darıca’da düzenlendi; TOPLANMA ALANLARI İÇİN KRİTİK TOPLANTI

Kitaplarla başlayan yolculuk; doğa, edebiyat ve eğlenceyle taçlandı; OKUYAN ŞEHİR KULÜBÜ’NDEN EDEBİYAT DOLU FİNAL

Karnesini alan gençler Milli İrada Meydanı’na gelecek; ÇOCUKLAR KARNEVAL’DA BULUŞUYOR

KODELİG’25’te ödüller sahiplerini buldu

İSU’DAN SU VERİMLİLİĞİNDE ÖRNEK UYGULAMA

GÖLCÜK BELEDİYESİ GELENEKSEL SANATLARI YAŞATIYOR

Dr. Sadık Ahmet Üstgeçidi’ne güçlü dokunuş

Yükleniyor

Gölcük’teki üst geçitler elden geçiriliyor

Değirmendere Kayık çekek alanı OLTA BALIKÇILARIN GÖZDE MEKÂNI OLDU

Kuş ve Balık sevgisi giderek yoğun ilgi görüyor ATA PET MARKET TÖRENLE HİZMETE AÇILDI

Değirmenderede’ki takıcılar sokağında gelişi güzel araç parkları ULAŞIMI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Gölcük ADD’de yeni üyelere rozetleri takıldı

GÖLCÜK'TE TEMİZLİK SEFERBERLİĞİ CUMHURİYET MAHALLESİ'NDEN BAŞLADI

Çöken yola su bidonu ile çözüm aradılar

Değirmendere Vatan Caddesi girişinde yol yeniden çöktü

Ramazan Ayında En Güzel Sofralar DEĞİRMENDERE YALI EVLERİ’NDE YAŞANIR

Elit Kuaför bayanların gözde mekânı BAKIMLI OLMAK BİR AYRICALIKTIR

TÜED Gölcük Şube Başkanı Ergun Şahin, “ENFLASYON  ORANININ YANINDA SEYYANEN ZAM DA İSTİYORUZ”

Gürel, “Altın uzun vadede her zaman faiz ve dövizden daha karlıdır”

KSO Başkanı Zeytinoğlu sanayi üretim endeksini değerlendirdi

Gölcük Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi’nden esnafa büyük destek MISIRLIOĞLU: “ESNAF KALKINIRSA ŞEHİR KALKINIR”

KSO Başkanı Zeytinoğlu mayıs ayı enflasyon verilerini değerlendirdi

“Altında yaşanan iniş çıkışlar yatırımcıları telaşlandırmasın”

KSO Başkanı Zeytinoğlu cari denge verilerini değerlendirdi

KSO Başkanı Zeytinoğlu cari denge verilerini değerlendirdi

Gürel, “Uzun vadede dövizden ve faizden daha fazla getirisi olan yatırım altındır”

“Bayram İkramiyesi kurban hissesi kadar olmalı”

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2